HTML

Növények

Az emberek elfelejtették, hogy a növények között nagyon sok gyógyító hatású. A családomban mindenki előbb a gyógynövény gyógyító hatását próbálja ki, s amikor ez már kevésnek bizonyul, komolyabb gyógyszer szükséges, fordulunk orvoshoz. Nálunk ez a módszer nagyon jól bevált.

Friss topikok

  • Don Calo': MMR, Lendva, "forrásvadászat" csupán! 2008.06.02. 06:16-06:36 ó. ;-P (2008.06.02. 06:46) Egy kis egyveleg!

Linkblog

Rozmaring

2007.06.10. 19:54 :: szoo

Az ajakosvirágúak családjába tartozó, mediterrán növény. Hazánkban cserépben nevelhető, fagyérzékeny illatos félcserje. Termesztése esetén homokos, meszes, száraz talajba ültessük, és mérsékelten locsoljuk. Virágzása márciustól májusig tart.

A növény leveleit és felső, virágos hajtását hasznosítják.

A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javasolt. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.

Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén.

Tea: 1csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk.

Fűszerként: Aromája kitűnően harmonizál az olaszos konyha ízeivel, jól illik a bárány- és a vadhúsokhoz, de burgonyához, zöldség- és gombaételekhez is finom.

Fürdő: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk negyedórán át állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővizünkhöz. A rozmaringos fürdő kellemesen felfrissít.

Szólj hozzá!

Címkék: rozmaring

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr9796301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása